Kolagen, kwasy omega-3 i colostrum to suplementy diety rekomendowane do stosowania przez twórców portalu Pro-Farm.pl poświęconego zdrowemu stylowi życia. Eksperci zachęcają również do stosowania suplementów naturalnych: ziół, które można dodawać do posiłków i napojów spożywanych na co dzień.
Kolagen do picia
Portal internetowy http://pro-farm.pl to kolejne źródło, które uznaje suplementy diety z kolagenem za warte stosowania. Eksperci z zakresu dietetyki w szczególności polecają kolagen do picia - w formie hydrolizowanej, która według badań jest najlepiej wchłaniana [1].
Dlaczego warto suplementować kolagen?
Kolagen to ważny składnik budulcowy naszych tkanek, m.in. skóry, stawów, naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych. Młode organizmy płynnie regenerują włókna kolagenowe. Niestety z wiekiem (średnio od 20-25. roku życia) produkcja nowego kolagenu stopniowo zwalnia, a ok. 60. roku życia zanika niemal całkowicie.
Warto suplementować kolagen do picia, ponieważ w diecie ma on mało źródeł, a większość z nich wiąże się ze spożywaniem tłuszczów nasyconych. Ponadto kolagen naturalnie występujący w żywności charakteryzuje się dużymi, gorzej wchłanianymi cząsteczkami.
Jaki kolagen wybrać?
Eksperci Pro-Farm.pl rekomendują suplementy diety z kolagenem bazujące na surowcach przebadanych naukowo. Mowa o badaniach, które potwierdzają, że określone peptydy kolagenowe są bioaktywne - wpływają na procesy produkcji kolagenu w organizmie.
W sekcji blogowej https://pro-farm.pl/suplementy/ znajdziesz analizy dietetyczne popularnych kolagenów w proszku i w płynie.
Kwasy omega-3
Większość dietetyków zaleca suplementację kwasów omega-3, ponieważ są one ważne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie. Polacy spożywają zbyt mało omega-3 w ramach codziennej diety - szczególnie kwasów DHA i EPA, których naturalnymi źródłami pokarmowymi są tłuste ryby morskie.
Dlaczego warto suplementować kwasy omega-3?
Prawidłowy poziom kwasów omega-3 w organizmie przyczynia się do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, gospodarki hormonalnej i zdrowia układu sercowo naczyniowego. Ponadto kwasy omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, co znajduje odzwierciedlenie m.in. w kondycji skóry i układu trawiennego [2].
Jakie kwasy omega-3 wybrać?
Według portalu Pro-Farm.pl nie każdy suplement z omega-3 jest godny uwagi. Należy zwracać uwagę szczególnie na:
- zawartość DHA i EPA w jednej porcji – min. 250 mg dziennie,
- zweryfikowane pochodzenie oleju rybiego – najlepiej z ekologicznych połowów,
- świeżość oleju rybiego – określaną przez wskaźnik TOTOX poniżej wartości 25,
- formę trójglicerydów – według badań w takiej postaci kwasy omega-3 są najlepiej wchłaniane.
Colostrum
Osoby mające skłonność do częstych przeziębień, o obniżonej odporności, mogą rozważyć suplementację colostrum bovinum, czyli naturalnej siary bydlęcej. Tzw. młodziwo stanowi bogate źródło ok. 250 składników biologicznie czynnych, m.in. immunoglobuliny G i laktoferyny.
Dlaczego warto brać colostrum?
Według badań suplementacja colostrum bovinum może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i procesy regeneracyjne w organizmie [3]. Portal Pro-Farm podaje również informację o wpływie colostrum na układ krążenia, mięśnie i przewód pokarmowy.
Jakie colostrum wybrać?
Zdaniem ekspertów wysokiej jakości colostrum bovinum powinno bazować na młodziwie pobranym do 2 godzin po porodzie. Najbezpieczniejsza forma obróbki tego surowca to suszenie sublimacyjne (liofilizacja). Warto wziąć pod uwagę również dobrostan zwierząt i wybrać colostrum ze zweryfikowanego pod tym kątem źródła.
Suplementy naturalne
Nie wszystkie suplementy warte stosowania muszą pochodzić z apteki. Twórcy portalu Pro-Farm zachęcają do przygotowywania tzw. suplementów naturalnych. Nie tylko opisują ich właściwości, ale również dzielą się przepisami.
- Zioła na wątrobę - czyli dodatek do potraw i napojów spożywanych na co dzień pomoże Ci wesprzeć procesy żółciopędne i trawienie tłuszczów. Takie właściwości wykazują m.in. karczochy, zielona herbata i ostropest plamisty. Na bazie kwiatów mniszka lekarskiego możesz przygotować syrop.
- Sok z brzozy - od pokoleń stosowany w medycynie ludowej stanowi skarbnicę składników odżywczych (m.in. przeciwutleniaczy i kwasów organicznych), które wykazują szerokie właściwości prozdrowotne. Wodę brzozową najlepiej pozyskiwać wczesną wiosną.
- Syrop z cebuli - szczególnie łatwy do przygotowania, naturalny środek na kaszel stanowi źródło siarki, witaminy C i kwercetyny. W połączeniu z miodem i odrobiną soku z cytryny może pomagać profilaktycznie wspierać odporność.
Przed suplementacją skonsultuj się z lekarzem
Każdy organizm jest inny, a suplementy diety, choć naturalne, w niektórych przypadkach mogą nie być wskazane do stosowania. Najczęstsze przeciwwskazania do suplementacji to:
- wiek (zarówno dzieci, jak i seniorzy),
- alergie i nietolerancje pokarmowe,
- choroby przewlekłe,
- niektóre przyjmowane leki,
- ciąża i karmienie piersią.
Dlatego przed rozpoczęciem brania jakiegokolwiek suplementu diety zawsze warto zasięgnąć opinii lekarza, np. rodzinnego albo specjalisty.
Jakie suplementy warto brać według ekspertów Pro-Farm.pl? Podsumowanie
Zdaniem twórców portalu Pro-Farm.pl poświęconemu zdrowemu stylowi życia kolagen, kwasy omega-3 i colostrum to suplementy diety, które warto stosować. Eksperci zachęcają również do spożywania naturalnych suplementów diety, jakimi są niektóre zioła, np. mniszek lekarski. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze powinno się skonsultować z lekarzem. Nie bez znaczenia pozostaje również jakość samego suplementu, który powinien pochodzić z zaufanego źródła i mieć zweryfikowany skład. Suplement diety to środek spożywczy, a nie produkt leczniczy. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Źródła:
[1] Sibilla S., et al., “An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies”, The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1, 10.2174/1876396001508010029.
[2] Wcisło T., Rogowski W., „Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka”, Cardiovascular forum. Vol. 11. No. 3. 2006.
[3] Zimecki M., Artym J., “Therapeutic properties of proteins and peptides from colostrum and milk”, Advances in Hygiene and Experimental Medicine 59 (2005).
Komentarze (0)